Kerabat Semekar Cintaku "Warga Berilmu"

Jun 11, 2012

1. Feudalisme

Pengenalan
Konsep Feudalisme ialah konsep yang diperkenalkan untuk membicarakan sejarah masyarakat Eropah Zaman Pertengahan . Feudalisme juga boleh didefinisikan sebagai satu bentuk kerajaan iaitu, kuasa politik dikuatkuasakan secara tempatan oleh individu persendirian dan bukannya kerajaan pusat Ataupun sebuah kerajaan politik tempatan yg ditadbir oleh individu tertentu dan bukan wakil kerajaan pusat.


Maksud Feudalisme mengikut Kamus Dewan


Ciri-Ciri Masyarakat Feudal

Susun Lapis Masyarakat
Mengikut sistem feudal, kedudukan individu adalah mengikut kelas bersusun lapis mengikut hierarki. Hubungan pemerintah dengan golongan bawahan adalah berasaskan kepada situasi saling memerlukan. Berikut ialah hierarki masyarakat feudal;

Kedudukan individu dalam masyarakat feudal  boleh berubah [mobiliti sosial] secara taraf tersedia [warisan] dan taraf capaian [iaitu melalui penganugerahan oleh raja].


Kesimpulan
Sistem feudal secara jelas dicirikan oleh masyarakat yang terpisah mengikut kelas. Setiap peringkat masyarakat feudal mempunyai peranan mahupun tanggungjawab masing2. Walau bagaimanapun, sistem feudal memperlihatkan golongan rakyat biasa hanya berkerja untuk golongan bangsawan.

5 comments:

 1. Thanks for the notes cikgu... I find it very useful as an additional notes and also for last minute study..hehe..yup,i'm sitting for 'percubaan paper'next month..wish me luck..n keep up the good work cikgu..your blog is well-known here in my school

  Lots of love from Penang

  ReplyDelete
 2. nota ini amat berguna untuk saya...terima kasih

  ReplyDelete
 3. terima kasih atas nota2 yang amat membantu saya. :')

  ReplyDelete
 4. terima kasih atas perkongsian ilmu..

  ReplyDelete

Jumlah Kunjungan Sahabat [Sejak 19 Mei 2012]